Kortdurende ziekte
Spreekuur: maandag, woensdag en donderdag 19.00 - 21.00 en dinsdag en zaterdag 13.00 - 15.00
Torenstraat 138, 3311 TR Dordrecht
Afbeelding van een wetboek met pen

Kom langs

U kunt zonder afspraak langskomen om uw vraag te stellen. Lees verder...
Afbeelding van een telefoon

Bel ons

U kunt uw vraag ook per telefoon stellen. Lees verder...
Afbeelding van een at

E-mail ons

Stel uw vraag per email. Lees verder...
Afbeelding van een uitroepteken en een vraagteken

Veel gestelde vragen

De antwoorden op de meest gestelde vragen hebben wij voor u verzameld. Lees verder...
Afbeelding van een donatie

Steun de rechtswinkel

De rechtswinkel Dordrecht is volledig gratis. Uw steun wordt daarom zeer op prijs gesteld! Lees verder...

Kortdurende ziekte

Bent u arbeidsongeschikt en vraagt u zich af wat uw rechten zijn?

Een ziekmelding kan voor frictie zorgen tussen werkgever en werknemer. Dit kan voor een lastige situatie zorgen en het is belangrijk dat de werknemer weet wat de procedure is die daarbij hoort.

Ziekmelding

Als u van mening bent dat u niet in staat bent om werk te verrichten kunt u zich ziekmelden. De manier waarop dit dient te geschieden is afhankelijk van de regels die zijn opgenomen in de individuele arbeidsovereenkomst, een cao of personeelshandboek. Als u daarin niets vindt is een email vaak voldoende.

De volgende stap wordt dan gemaakt door de werkgever, deze kan uw melding namelijk accepteren of weigeren. Ingeval van weigering zal de werkgever de bedrijfsarts inschakelen en loon moet gedurende deze periode doorbetaald worden.

Kortdurende ziekte

Bij kortdurende ziekte wordt meestal geen bedrijfsarts ingeschakeld, hierbij moet u denken aan een griepje. Bij kortdurende ziekte geldt in beginsel eveneens een loondoorbetalingsverplichting voor de werkgever, hiervan kan worden afgeweken bij cao of arbeidsovereenkomst. Het kan namelijk zo geregeld zijn dat de eerste twee ziektedagen voor uw eigen rekening komen. Wanneer de werkgever u verzoekt om de bedrijfsarts te zien bent u verplicht om daar gehoor aan te geven. Ná een periode van zes weken wordt niet meer van kortdurende ziekte gesproken.

Ziekenhuisbezoek

De Nederlandse wet kent geen ziekenhuisbezoekverlof, bijvoorbeeld voor een medische ingreep. Dit kan echter wel bij cao of arbeidsovereenkomst geregeld zijn. Als dit in uw geval niet gereld is kunt u zich in een dergelijke situatie ziekmelden (ervan uit gaande dat de ingreep noodzakelijk en niet cosmetisch is).

Verrekening

Onterecht ziekmelden komt voor uw eigen rekening. Het is gebruikelijk dat uw werkgever dit verrekent met uw verlofdagen. Dit mag echter alleen met uw toestemming, wanneer u dit niet geeft is deze vorm van verrekening niet toegestaan. De alternatieve oplossing is verrekening met uw loon.

Loon bij ziekte

Tijdens ziekte kan u minder betaald krijgen dan normaal. Tijdens ziekte is de werkgever slecht verplicht om 70% van uw loon te betalen. Het is mogelijk om een gunstigere regeling in uw arbeidsovereenkomst of cao te hebben.

Wat kan Stichting Rechtswinkel Dordrecht voor u betekenen?

Heeft u behoefte aan hulp? Stichting Rechtswinkel Dordrecht kan u adviseren met betrekking tot uw rechten. Afhankelijk van de zaak, kan de rechtswinkel ook namens u procederen. Wenst u een doorverwijzen naar een specialist, dan kennen wij goede advocaten voor u die niet duur zijn. Wellicht komt u in aanmerking voor een advocaat op kosten van de overheid. Ook daar kunnen wij u over adviseren.

Wilt u uw situatie graag persoonlijk bespreken?

U kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met Stichting Rechtswinkel Dordrecht. Onze juristen kunnen u aan de hand van een gedegen advies op weg helpen. Indien nodig, zullen wij u doorverwijzen naar een professional die u in uw situatie van dienst kan zijn. U kunt vervolgens een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek inplannen.  Uiteraard is onze advisering volledig gratis.

U kunt zowel telefonisch, per e-mail of via onze website contact met ons opnemen. Daarnaast bent u van harte welkom op ons inloopspreekuur.

 

Openingstijden

De rechtswinkel Dordrecht is op de volgende tijden geopend:

Maandag : 19:00 - 21:00
Dinsdag : 19:00 - 21:00
Woensdag : 19:00 - 21:00
Donderdag : 19:00 - 21:00
Zaterdag : 13:00 - 15:00

U kunt op deze tijden langskomen zonder afspraak, of ons bellen op  078 - 613 44 58. Mocht u ons buiten de openingstijden willen bereiken, dan kunt u ons bellen en een boodschap achterlaten op ons antwoordapparaat, of een Whatsapp bericht sturen.

E-mail

ANBI

ANBI

Beheer website

De website www.derechtswinkel.nl is in eigendom bij de Stichting Vrienden van Rechtswinkel Dordrecht (SVRD). De SVRD beheert en exploiteert de website ten behoeve van de rechtswinkel Dordrecht. Heeft u vragen of suggesties over vermeldingen op deze website, dan kunt u contact opnemen met het bestuur van de SVRD via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..