Loon
Spreekuur: maandag, woensdag en donderdag 19.00 - 21.00 en dinsdag en zaterdag 13.00 - 15.00
Torenstraat 138, 3311 TR Dordrecht
Afbeelding van een wetboek met pen

Kom langs

U kunt zonder afspraak langskomen om uw vraag te stellen. Lees verder...
Afbeelding van een telefoon

Bel ons

U kunt uw vraag ook per telefoon stellen. Lees verder...
Afbeelding van een at

E-mail ons

Stel uw vraag per email. Lees verder...
Afbeelding van een uitroepteken en een vraagteken

Veel gestelde vragen

De antwoorden op de meest gestelde vragen hebben wij voor u verzameld. Lees verder...
Afbeelding van een donatie

Steun de rechtswinkel

De rechtswinkel Dordrecht is volledig gratis. Uw steun wordt daarom zeer op prijs gesteld! Lees verder...

Loon te laat

Is uw loon te laat betaald door uw werkgever?

U hebt uiteraard recht op een tijdige betaling van uw welverdiende salaris. Wanneer dit niet consequent op de afgesproken datum gebeurt kan dat vervelend zijn. Hieronder volgen de rechten en plichten omtrent tijdige loonbetaling

“Loon”

U bent een bepaald loon en een bepaald aantal uren met uw werkgever overeengekomen. Loon omvat echter niet alleen het afgesproken salaris voor de uren die u werkt, het omvat meer dan dat. Onder loon valt ook: vakantiegeld, vakantiedagenoveruren, pensioenopbouw, een leaseauto, ORT en overige toeslagen. Loon wordt normaliter in de vorm van geld uitbetaald, dit is echter niet wettelijk verplicht. De wet ziet zaken voor persoonlijk gebruik ook als loon, hierbij moet u denken aan gebruik mogen maken van een verblijfplaats, diensten, bezitten van effecten en andere vorderingen.

Wat als mijn uren niet zijn vastgelegd?

Wanneer u een consequent aantal uren per maand werkt is uw loon makkelijk te berekenen, dit is echter minder makkelijk wanneer de uren schommelen of wanneer u een nulurencontract heeft. Als u de laatste drie maanden een gemiddeld aantal uren hebt gewerkt kunt u zich beroepen op het rechtsvermoeden van arbeidsomvang. Dit wil zeggen dat uw arbeidsovereenkomst nu wordt aangenomen met een vast aantal uren, maar let op, dit is slechts een vermoeden. Dit moet u zelf bij uw werkgever afdwingen.

De hoogte van het loon

Dit verschilt per werknemer en per arbeidsbranche. U hebt in elk geval recht op het wettelijk minimumloon. Wanneer uw werkgever u minder dan dat betaalt kunt u een aanvulling tot het minimumloon afdwingen. Rekening moet gehouden worden met het feit dat geldende cao-bepalingen voorrang hebben boven strijdige bepalingen in uw arbeidsovereenkomst. Wanneer uw loon lager is dan het loon dat is afgesproken in een cao kunt u het verschil vorderen met een zogeheten loonvordering.

Betalingsmoment

Het is gebruikelijk dat loon aan het einde van de maand wordt betaald, deze datum wordt overigens vaak in de arbeidsovereenkomst opgenomen. Uw werknemer behoort u op die datum te betalen, maar hij mag drie dagen afwijken. Wanneer uw werkgever vier (of meer) dagen te laat is met betalen is er spraken van een salarisachterstand. Er ontstaat dan een vordering van het loon inclusief een wettelijk verhoging en wettelijke rente. De verhoging kan oplopen tot 50% van de vordering. Een vordering tot betaling dient u schriftelijk, per aangetekende brief, aan uw werkgever te sturen. In deze brief moet u de werkgever een redelijke termijn bieden (14 dagen) om zijn/haar verplichting na te komen. Wanneer de termijn verstrijkt kunt u de buitengerechtelijke incassokosten ook op uw werkgever verhalen.

Wat kan Stichting Rechtswinkel Dordrecht voor u betekenen?

Heeft u behoefte aan hulp? Stichting Rechtswinkel Dordrecht kan u adviseren met betrekking tot uw rechten. Afhankelijk van de zaak, kan de rechtswinkel ook namens u procederen. Wenst u een doorverwijzen naar een specialist, dan kennen wij goede advocaten voor u die niet duur zijn. Wellicht komt u in aanmerking voor een advocaat op kosten van de overheid. Ook daar kunnen wij u over adviseren.

Wilt u uw situatie graag persoonlijk bespreken?

U kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met Stichting Rechtswinkel Dordrecht. Onze juristen kunnen u aan de hand van een gedegen advies op weg helpen. Indien nodig, zullen wij u doorverwijzen naar een professional die u in uw situatie van dienst kan zijn. U kunt vervolgens een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek inplannen.  Uiteraard is onze advisering volledig gratis.

U kunt zowel telefonisch, per e-mail of via onze website contact met ons opnemen. Daarnaast bent u van harte welkom op ons inloopspreekuur.

Openingstijden

De rechtswinkel Dordrecht is op de volgende tijden geopend:

Maandag : 19:00 - 21:00
Dinsdag : 19:00 - 21:00
Woensdag : 19:00 - 21:00
Donderdag : 19:00 - 21:00
Zaterdag : 13:00 - 15:00

U kunt op deze tijden langskomen zonder afspraak, of ons bellen op  078 - 613 44 58. Mocht u ons buiten de openingstijden willen bereiken, dan kunt u ons bellen en een boodschap achterlaten op ons antwoordapparaat, of een Whatsapp bericht sturen.

E-mail

ANBI

ANBI

Beheer website

De website www.derechtswinkel.nl is in eigendom bij de Stichting Vrienden van Rechtswinkel Dordrecht (SVRD). De SVRD beheert en exploiteert de website ten behoeve van de rechtswinkel Dordrecht. Heeft u vragen of suggesties over vermeldingen op deze website, dan kunt u contact opnemen met het bestuur van de SVRD via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..