Ontslag op staande voet
Spreekuur: maandag, woensdag en donderdag 19.00 - 21.00 en dinsdag en zaterdag 13.00 - 15.00
Torenstraat 138, 3311 TR Dordrecht
Afbeelding van een wetboek met pen

Kom langs

U kunt zonder afspraak langskomen om uw vraag te stellen. Lees verder...
Afbeelding van een telefoon

Bel ons

U kunt uw vraag ook per telefoon stellen. Lees verder...
Afbeelding van een at

E-mail ons

Stel uw vraag per email. Lees verder...
Afbeelding van een uitroepteken en een vraagteken

Veel gestelde vragen

De antwoorden op de meest gestelde vragen hebben wij voor u verzameld. Lees verder...
Afbeelding van een donatie

Steun de rechtswinkel

De rechtswinkel Dordrecht is volledig gratis. Uw steun wordt daarom zeer op prijs gesteld! Lees verder...

Ontslag op staande voet

Ontslag op staande voet

Hebt u te maken gehad met ontslag op staande voet of bent u geschorst?

Wij zijn ons ervan bewust dat dergelijk maatregelen voor een vervelende situatie kunnen zorgen. Het is belangrijk dat alles volgens de juiste procedure is verlopen en dat rechten en plichten gerespecteerd zijn. Dit zal hieronder toegelicht worden.

Voorwaarden voor ontslag op staande voet

Voor een geldig ontslag op staande voet moet sprake zijn van ernstig verwijtbaar handelen, maar wat wordt als zodanig gekwalificeerd? De voorwaarden staan in de wet.

Dringende reden

Ontslag is slechts geldig wanneer uw werkgever een dringende reden heeft. Volgens de wet is dit het geval wanneer eigenschappen of gedragingen van de werknemer ten gevolge hebben dat van een werkgever niet hoeft te worden verwacht dat het dienstverband in stand wordt gehouden. Daarvan kan sprake zijn in de volgende gevallen:

 • misleiding (bijvoorbeeld valsheid in geschriften of onwaarheden of het eindigen van het vorige dienstverband);
 • in ernstige mate bekwaamheid voor de desbetreffende functie missen;
 • drugsgebruik;
 • diefstal;
 • mishandeling, bedreiging of belediging;
 • opzettelijk eigendommen beschadigen;
 • opzettelijke gevaarstelling;
 • uitlekkern van bedrijfsgeheimen;
 • weigering tot opvolgen van opdrachten;
 • op grove wijze de verplichten die uit de arbeidsovereenkomst vloeien negeren;
 • door opzet of roekeloosheid niet meer instaat te zijn de overeengekomen arbeid te verrichten.

Onverwijlde opzegging

Dit wil zeggen dat het zonder uitstel en zo snel mogelijk is uitgevoerd. Dit hoeft u niet letterlijk te nemen, de werkgever moet wel in staat gesteld worden om enig onderzoek te verrichten. In de praktijk wordt de weknemer vaak tijdelijk geschorst of vrijgesteld van werk. Wanneer u bent geschorst naar aanleiding van een incident op werk, is het belangrijk dat u contact opneemt met een jurist die de situatie kan analyseren en u kan adviseren. Uw werkgever behoort de ontslagreden onverwijld, dat betekent direct, op te geven.

Gevolgen

Als de werkgever beschikt over voldoende onderbouwing voor het ontslag op staande voet kan dit vergaande gevolgen hebben voor de ontslagene. De ontslagene is na het ontslag verwijtbaar werkeloos. Dit brengt met zich mee dat enkele sociale uitkeringen voor diegene uitgesloten zijn. Volgens de WW mag de verzoeker van een uitkering niet verwijtbaar werkeloos zijn, dat wil zeggen werkeloos door eigen handelen. Dit is waarom heb belangrijk is om tijdig juridisch advies in te winnen over uw situatie. 

Wat kan Stichting Rechtswinkel Dordrecht voor u betekenen?

Heeft u behoefte aan hulp? Stichting Rechtswinkel Dordrecht kan u adviseren met betrekking tot uw rechten. Afhankelijk van de zaak, kan de rechtswinkel ook namens u procederen. Wenst u een doorverwijzen naar een specialist, dan kennen wij goede advocaten voor u die niet duur zijn. Wellicht komt u in aanmerking voor een advocaat op kosten van de overheid. Ook daar kunnen wij u over adviseren.

Wilt u uw situatie graag persoonlijk bespreken?

U kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met Stichting Rechtswinkel Dordrecht. Onze juristen kunnen u aan de hand van een gedegen advies op weg helpen. Indien nodig, zullen wij u doorverwijzen naar een professional die u in uw situatie van dienst kan zijn. U kunt vervolgens een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek inplannen.  Uiteraard is onze advisering volledig gratis.

U kunt zowel telefonisch, per e-mail of via onze website contact met ons opnemen. Daarnaast bent u van harte welkom op ons inloopspreekuur.

Openingstijden

De rechtswinkel Dordrecht is op de volgende tijden geopend:

Maandag : 19:00 - 21:00
Dinsdag : 19:00 - 21:00
Woensdag : 19:00 - 21:00
Donderdag : 19:00 - 21:00
Zaterdag : 13:00 - 15:00

U kunt op deze tijden langskomen zonder afspraak, of ons bellen op  078 - 613 44 58. Mocht u ons buiten de openingstijden willen bereiken, dan kunt u ons bellen en een boodschap achterlaten op ons antwoordapparaat, of een Whatsapp bericht sturen.

E-mail

ANBI

ANBI

Beheer website

De website www.derechtswinkel.nl is in eigendom bij de Stichting Vrienden van Rechtswinkel Dordrecht (SVRD). De SVRD beheert en exploiteert de website ten behoeve van de rechtswinkel Dordrecht. Heeft u vragen of suggesties over vermeldingen op deze website, dan kunt u contact opnemen met het bestuur van de SVRD via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..