Opzegtermijn
Spreekuur: maandag, woensdag en donderdag 19.00 - 21.00 en dinsdag en zaterdag 13.00 - 15.00
Torenstraat 138, 3311 TR Dordrecht
Afbeelding van een wetboek met pen

Kom langs

U kunt zonder afspraak langskomen om uw vraag te stellen. Lees verder...
Afbeelding van een telefoon

Bel ons

U kunt uw vraag ook per telefoon stellen. Lees verder...
Afbeelding van een at

E-mail ons

Stel uw vraag per email. Lees verder...
Afbeelding van een uitroepteken en een vraagteken

Veel gestelde vragen

De antwoorden op de meest gestelde vragen hebben wij voor u verzameld. Lees verder...
Afbeelding van een donatie

Steun de rechtswinkel

De rechtswinkel Dordrecht is volledig gratis. Uw steun wordt daarom zeer op prijs gesteld! Lees verder...

Opzegtermijn

Opzegtermijn na ontslag(name)

Als u ontslagen wordt dient uw werkgever rekening te houden met de opzegtermijn. De ratio hierachter is dat u dan nog tijd hebt om een nieuwe baan te vinden. Mocht het zo zijn dat u direct een nieuwe baan hebt gevonden, dan kan het gebonden zijn aan een opzegtermijn vervelend zijn. Hieronder worden de regels met betrekking tot opzegtermijn toegelicht.

Wettelijk opzegtermijn

De wet stelt enkele regels met betrekking tot de opzegtermijn. Deze wetgeving treedt in werking wanneer uw individuele arbeidsovereenkomst geen opzegtermijn bevat, of als deze wel een termijn bevat maar strijdig is met de wet. Als de werknemer de arbeidsovereenkomst wil opzeggen moet een termijn van een maand in acht genomen worden. Stel dat u op 2 januari opzegt, dan gaat de termijn pas in op 31 januari, waardoor uw laatste werkdag op 29 februari zou zijn.

Voor de werkgever geldt een opzegtermijn die afhankelijk is van het aantal dienstjaren dat door de werknemer is opgebouwd. Voor elke vijf dienstjaren wordt de opzegtermijn een maand verlengd. Wanneer u langer dan 15 jaar in dienst bent is de termijn 4 maanden. Bij ontslag in de proeftijd of ontslag op staande voet geldt de opzegtermijn niet.

Contractuele opzegtermijn

Het is mogelijk om af te wijken van de bovengenoemde regeling. U kunt met uw werkgever overeenkomen dat een langere opzegtermijn geldt, zolang de termijn voor de werkgever minstens twee keer zo lang is als de termijn voor de werknemer. In een cao mag bepaald worden dat de opzegtermijnen voor beide partijen gelijk is. De termijn voor de werkgever moet mag nooit korter zijn dan de termijn die geldt voor de werknemer.

Onregelmatige opzegging

Wanneer partijen uit elkaar gaan zonder de opzegtermijn in acht te nemen, ontstaat er een vordering wegens onregelmatige opzegging voor de benadeelde partij. De vordering bedraagt de hoogte van het salaris dat zou zijn ontvangen wanneer de termijn wel in acht genomen zou zijn.

Wat kan Stichting Rechtswinkel Dordrecht voor u betekenen?

Heeft u behoefte aan hulp? Stichting Rechtswinkel Dordrecht kan u adviseren met betrekking tot uw rechten. Afhankelijk van de zaak, kan de rechtswinkel ook namens u procederen. Wenst u een doorverwijzen naar een specialist, dan kennen wij goede advocaten voor u die niet duur zijn. Wellicht komt u in aanmerking voor een advocaat op kosten van de overheid. Ook daar kunnen wij u over adviseren.

Wilt u uw situatie graag persoonlijk bespreken?

U kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met Stichting Rechtswinkel Dordrecht. Onze juristen kunnen u aan de hand van een gedegen advies op weg helpen. Indien nodig, zullen wij u doorverwijzen naar een professional die u in uw situatie van dienst kan zijn. U kunt vervolgens een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek inplannen.  Uiteraard is onze advisering volledig gratis.

U kunt zowel telefonisch, per e-mail of via onze website contact met ons opnemen. Daarnaast bent u van harte welkom op ons inloopspreekuur.

Openingstijden

De rechtswinkel Dordrecht is op de volgende tijden geopend:

Maandag : 19:00 - 21:00
Dinsdag : 19:00 - 21:00
Woensdag : 19:00 - 21:00
Donderdag : 19:00 - 21:00
Zaterdag : 13:00 - 15:00

U kunt op deze tijden langskomen zonder afspraak, of ons bellen op  078 - 613 44 58. Mocht u ons buiten de openingstijden willen bereiken, dan kunt u ons bellen en een boodschap achterlaten op ons antwoordapparaat, of een Whatsapp bericht sturen.

E-mail

ANBI

ANBI

Beheer website

De website www.derechtswinkel.nl is in eigendom bij de Stichting Vrienden van Rechtswinkel Dordrecht (SVRD). De SVRD beheert en exploiteert de website ten behoeve van de rechtswinkel Dordrecht. Heeft u vragen of suggesties over vermeldingen op deze website, dan kunt u contact opnemen met het bestuur van de SVRD via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..