Vaststellingsovereenkomst
Spreekuur: maandag, woensdag en donderdag 19.00 - 21.00 en dinsdag en zaterdag 13.00 - 15.00
Torenstraat 138, 3311 TR Dordrecht
Afbeelding van een wetboek met pen

Kom langs

U kunt zonder afspraak langskomen om uw vraag te stellen. Lees verder...
Afbeelding van een telefoon

Bel ons

U kunt uw vraag ook per telefoon stellen. Lees verder...
Afbeelding van een at

E-mail ons

Stel uw vraag per email. Lees verder...
Afbeelding van een uitroepteken en een vraagteken

Veel gestelde vragen

De antwoorden op de meest gestelde vragen hebben wij voor u verzameld. Lees verder...
Afbeelding van een donatie

Steun de rechtswinkel

De rechtswinkel Dordrecht is volledig gratis. Uw steun wordt daarom zeer op prijs gesteld! Lees verder...

Vaststellingsovereenkomst

Vaststellings- of beëindigingsovereenkomst

Wanneer beide partijen uit elkaar willen gaan wordt vaak een vaststellingsovereenkomst opgesteld. Dit is een vorm van beëindiging van de arbeidsrelatie met wederzijds goedvinden. De ratio van een dergelijke overeenkomst is kosten- en inspanningsbesparing. Dit is een gunstige manier voor de werkgever, maar voel u niet gedwongen om een dergelijke overeenkomst te tekenen.

Inhoud

Een vaststellingsovereenkomst bevat vaak veel verschillende bepalingen, het is immers niets meer dan een onderhandeling tussen twee partijen. Het kan zijn dat u denkt dat u een slechte onderhandelingspositie hebt, maar dit is niet altijd waar. Hieronder worden de aspecten genoemd waarmee u rekening moet houden bij het onderhandelen.

Ontslagvergoeding

De ontslagvergoeding is een financiële vergoeding die aan het eind van het dienstverband wordt uitbetaald. Dit is niet hetzelfde als een transitievergoeding, de gedachte achter een transitievergoeding is dat het u moet helpen om een arbeidsloze periode te overbruggen. Zoals eerder gezegd is een vaststellingsovereenkomst een onderhandeling, het is mogelijk dat bij het vaststellen van de ontslagvergoeding wordt afgeweken van de transitievergoeding. De transitievergoeding wordt echter wel vaak als indicatie gebruikt bij het berekenen van de ontslagvergoeding. Een werkgever is in beginsel niet verplicht om een dergelijke vergoeding aan te bieden, maar het kan opgenomen zijn in het sociaal plan van het bedrijf.

Opzegtermijn

Het is gebruikelijk om afspraken te maken over de opzegtermijn. Dit is belangrijk omdat uw werkgever u moet doorbetalen gedurende deze periode.

WW-rechten 
In een vaststellingsovereenkomst staat vaak dat de werkgever niet aansprakelijk gehouden kan worden als u geen sociale uitkering(en) kunt ontvangen. Daarom is het belangrijk dat u de overeenkomst goed laat nakijken voordat u tekent. Onze juristen kunnen u daarbij helpen.

Vakantiedagen

Het is mogelijk dat de vaststellingsovereenkomst een bepaling bevat waarin staat dat de vakantiedagen worden beschouwd als ware opgenomen.  Dit betekent dat u afstand doet van uw welverdiende vakantiedagen en de uitbetaling daarvan.

Vrijstelling van werk

Soms bevat uw vaststellingsovereenkomst de bepaling dat u gedurende een bepaalde periode wordt vrijgesteld van werk. U kunt daar altijd mee akkoord gaan, zolang schriftelijk is vastgelegd dat u wel beschikbaar bent om uw gebruikelijke werkzaamheden te verrichten. Let op: uw werkgever is in beginsel verplicht om het loon door te betalen tijdens een vrijstelling van werk.

Bijzondere bepalingen

Afhankelijk van het soort werk dat verricht wordt, kan het zo zijn dat uw arbeidsovereenkomst een relatiebeding, concurrentiebeding, geheimhoudingsbeding, nevenwerkingsbeding, studiekostenbeding of leaseregeling bevat. Hierover moeten duidelijke afspraken gemaakt worden als partijen besluiten om uit elkaar te gaan.

Eindafrekening

Het is gebruikelijk dat de werkgever in de overeenkomst opneemt dat hij zorgt voor een juiste berekening van de eindafrekening. Hierbij moet u denken aan openstaand vakantiegeld, pensioenpremies en min- of plusuren.

Bedenktermijn

Volgens de wet kent de werknemer een bedenktijd van minimaal veertien dagen. U kunt dus tot twee weken na het tekenen zonder gevolgen terugkomen op uw beslissing. Het is mogelijk dat de vaststellingsovereenkomst geen bepaling bevat. In dit geval wordt uitgegaan van een bedenktermijn van drie weken.

Is het verstandig om een vaststellingsovereenkomst te tekenen?

De beantwoording van deze vraag is afhankelijk van veel factoren. Het aantal dienstjaren, uw welbevinden een onderhandelingspositie kunnen allemaal een rol spelen. Het is gebruikelijk voor een werkgever om een bedrag beschikbaar te stellen voor de werknemer om juridisch advies over de overeenkomst in te winnen. Het is altijd mogelijk om met de overeenkomst langs de Rechtswinkel te komen, hier kunnen onze juristen u van advies voorzien.

Wat kan Stichting Rechtswinkel Dordrecht voor u betekenen?

Heeft u behoefte aan hulp? Stichting Rechtswinkel Dordrecht kan u adviseren met betrekking tot uw rechten. Afhankelijk van de zaak, kan de rechtswinkel ook namens u procederen. Wenst u een doorverwijzen naar een specialist, dan kennen wij goede advocaten voor u die niet duur zijn. Wellicht komt u in aanmerking voor een advocaat op kosten van de overheid. Ook daar kunnen wij u over adviseren.

Wilt u uw situatie graag persoonlijk bespreken?

U kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met Stichting Rechtswinkel Dordrecht. Onze juristen kunnen u aan de hand van een gedegen advies op weg helpen. Indien nodig, zullen wij u doorverwijzen naar een professional die u in uw situatie van dienst kan zijn. U kunt vervolgens een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek inplannen.  Uiteraard is onze advisering volledig gratis.

U kunt zowel telefonisch, per e-mail of via onze website contact met ons opnemen. Daarnaast bent u van harte welkom op ons inloopspreekuur.

Openingstijden

De rechtswinkel Dordrecht is op de volgende tijden geopend:

Maandag : 19:00 - 21:00
Dinsdag : 19:00 - 21:00
Woensdag : 19:00 - 21:00
Donderdag : 19:00 - 21:00
Zaterdag : 13:00 - 15:00

U kunt op deze tijden langskomen zonder afspraak, of ons bellen op  078 - 613 44 58. Mocht u ons buiten de openingstijden willen bereiken, dan kunt u ons bellen en een boodschap achterlaten op ons antwoordapparaat, of een Whatsapp bericht sturen.

E-mail

ANBI

ANBI

Beheer website

De website www.derechtswinkel.nl is in eigendom bij de Stichting Vrienden van Rechtswinkel Dordrecht (SVRD). De SVRD beheert en exploiteert de website ten behoeve van de rechtswinkel Dordrecht. Heeft u vragen of suggesties over vermeldingen op deze website, dan kunt u contact opnemen met het bestuur van de SVRD via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..