Echtscheiding
Spreekuur: maandag, woensdag en donderdag 19.00 - 21.00 en dinsdag en zaterdag 13.00 - 15.00
Torenstraat 138, 3311 TR Dordrecht
Afbeelding van een wetboek met pen

Kom langs

U kunt zonder afspraak langskomen om uw vraag te stellen. Lees verder...
Afbeelding van een telefoon

Bel ons

U kunt uw vraag ook per telefoon stellen. Lees verder...
Afbeelding van een at

E-mail ons

Stel uw vraag per email. Lees verder...
Afbeelding van een uitroepteken en een vraagteken

Veel gestelde vragen

De antwoorden op de meest gestelde vragen hebben wij voor u verzameld. Lees verder...
Afbeelding van een donatie

Steun de rechtswinkel

De rechtswinkel Dordrecht is volledig gratis. Uw steun wordt daarom zeer op prijs gesteld! Lees verder...

Echtscheiding

Heeft u te horen gekregen dat uw partner wil scheiden of heeft u zelf de wens te scheiden?

Wij begrijpen dat u op dit moment door een lastige periode gaat. In de scheidingsperiode kan veel op u afkomen. Stichting Rechtswinkel Dordrecht helpt u graag op weg door verstrekken van belangrijkste informatie. Ook als nog geen sprake is van scheiding, kan de onderstaande informatie van belang zijn. Immers, gemiddeld één op de drie huwelijken komt door scheiding ten einde. Hieronder volgt een overzicht.

Hoe werkt een scheiding?

Echtscheidingsverzoek

De echtscheiding dient door de rechter te worden uitgesproken op verzoek van één of beide partners. In het familierecht geldt verplichte procesvertegenwoordiging. Daarom zal altijd een advocaat aan de procedure te pas komen.

Benodigde documenten

Voor het indienen van het verzoek dient u over een aantal bescheiden te beschikken. Allereerst heeft u een recente afdruk van uw huwelijksakte en de basisregistratie van uw partner nodig. Vaak gaat het verzoek ook gepaard met een echtscheidingsconvenant, maar dat is niet verplicht. Als er ook kinderen in het spel zijn, zal de rechter aanvullende eisen stellen. In dat geval dient u ook een geboorteakte van de kinderen en een ouderschapsplan te overhandigen.

Nevenverzoeken

Naast het echtscheidingsverzoek kunt u ook losse verzoeken indienen, zoals een verzoek voor een omgangsregeling, pensioenverevening, alimentatie voor zowel partner als kinderen, woonrechten en boedelscheiding.

Reageren op een verzoek

Als uw partner (onverwacht) een echtscheidingsverzoek indient, kan dat u behoorlijk overvallen. Toch zult u actie moeten ondernemen. Als u niet reageert, zal de rechter namelijk een uitspraak doen, zonder dat u bent gehoord. U kunt ook kiezen om een verweerschrift in te dienen. U kunt daarin het verzoek en de nevenverzoeken betwisten. Als u gebruik wilt maken van deze mogelijkheid, dient u dat binnen zes weken te doen. U kunt ook kiezen om geen verweer te voeren. Het is raadzaam om in deze situatie een advocaat te raadplegen.

Vereisten

Zelfs in 2019 worden eisen gesteld aan een scheiding. De enige voorwaarde die het Nederlandse recht kent is dat het huwelijk duurzaam ontwricht is. Dit houdt in dat u en uw partner absoluut niet meer samen kunnen wonen, waardoor het huwelijk dient te worden ontbonden. Dit is natuurlijk vrij subjectief. Daarom zal een rechter een echtsscheidingsverzoek meestal accepteren zodra één of beide partners dat aangeven.

Verdeling van de boedel

Gemeenschap van goederen

Als het echtscheidingsverzoek wordt ingediend, zullen de partijen vaak afspraken moeten maken over de verdeling van de boedel. De meeste huwelijken zijn nog steeds gebaseerd op de gemeenschap van goederen. In dat geval zal vaak een echtscheidingsconvenant worden opgesteld.  Beide partijen hebben in principe recht op de helft van de boedel. Toch is dit niet altijd even makkelijk, bijvoorbeeld als er een huis is. In dat geval kan het huis worden verkocht en de opbrengst door twee personen worden gedeeld. Daarnaast kan één van de partners de ander uitkopen. Uiteraard moet dit wel financieel haalbaar zijn. Als partijen samen geen overeenstemming kunnen bereiken, zal de rechter een uitspraak doen over de verdeling. Schulden vallen uiteraard ook in de verdeling.

Beperkte gemeenschap

Vanaf 1 januari 2018 is de beperkte gemeenschap het standaard huwelijksregime geworden. Dit betekent dat al het vermogen en al de schulden van voor het huwelijk niet binnen de gemeenschap vallen. Hiermee moet bij de verdeling rekening worden gehouden. Al het vermogen en schulden die tijdens het huwelijk zijn verworven, zullen binnen de boedel vallen.

Huwelijkse voorwaarden

Indien u en uw partner onder huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd, gelden voorgaande regimes niet. U en uw partner zullen doorgaans alles moeten herleiden, totdat de eigenaar van het vermogensbestanddeel duidelijk is.

Ouderschapsplan

Als u en uw partner kinderen hebben, zullen jullie een ouderschapsplan moeten overhandigen. Zonder ouderschapsplan zal het verzoek niet worden ingewilligd.  In het ouderschapsplan worden afspraken gemaakt over de kinderalimentatie en de omgang en opvoeding van de kinderen.

Wat kan Stichting Rechtswinkel Dordrecht voor u betekenen?

Heeft u behoefte aan hulp met betrekking tot uw echtscheidingsprocedure? Stichting Rechtswinkel Dordrecht kan u adviseren met betrekking tot de procedure. Gezien de verplichte procesvertegenwoordiging heeft u een advocaat nodig in de procedure. Wij kunnen u doorverwijzen naar een familierechtspecialist, die u goed van dienst kan zijn.

Wilt u uw situatie graag persoonlijk bespreken?

U kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met Stichting Rechtswinkel Dordrecht. Onze juristen kunnen u aan de hand van een gedegen advies op weg helpen. Indien nodig, zullen wij u doorverwijzen naar een professional die u in uw situatie van dienst kan zijn. U kunt vervolgens een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek inplannen.  Uiteraard is onze advisering volledig gratis.

U kunt zowel telefonisch, per e-mail of via onze website contact met ons opnemen. Daarnaast bent u van harte welkom op ons inloopspreekuur.

Openingstijden

De rechtswinkel Dordrecht is op de volgende tijden geopend:

Maandag : 19:00 - 21:00
Dinsdag : 19:00 - 21:00
Woensdag : 19:00 - 21:00
Donderdag : 19:00 - 21:00
Zaterdag : 13:00 - 15:00

U kunt op deze tijden langskomen zonder afspraak, of ons bellen op  078 - 613 44 58. Mocht u ons buiten de openingstijden willen bereiken, dan kunt u ons bellen en een boodschap achterlaten op ons antwoordapparaat, of een Whatsapp bericht sturen.

E-mail

ANBI

ANBI

Beheer website

De website www.derechtswinkel.nl is in eigendom bij de Stichting Vrienden van Rechtswinkel Dordrecht (SVRD). De SVRD beheert en exploiteert de website ten behoeve van de rechtswinkel Dordrecht. Heeft u vragen of suggesties over vermeldingen op deze website, dan kunt u contact opnemen met het bestuur van de SVRD via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..