Erkenning
Spreekuur: maandag, woensdag en donderdag 19.00 - 21.00 en dinsdag en zaterdag 13.00 - 15.00
Torenstraat 138, 3311 TR Dordrecht
Afbeelding van een wetboek met pen

Kom langs

U kunt zonder afspraak langskomen om uw vraag te stellen. Lees verder...
Afbeelding van een telefoon

Bel ons

U kunt uw vraag ook per telefoon stellen. Lees verder...
Afbeelding van een at

E-mail ons

Stel uw vraag per email. Lees verder...
Afbeelding van een uitroepteken en een vraagteken

Veel gestelde vragen

De antwoorden op de meest gestelde vragen hebben wij voor u verzameld. Lees verder...
Afbeelding van een donatie

Steun de rechtswinkel

De rechtswinkel Dordrecht is volledig gratis. Uw steun wordt daarom zeer op prijs gesteld! Lees verder...

Erkenning van een kind

Wilt u een kind erkennen, of wilt u juist verhinderen dat uw partner uw kind als zodanig erkend?

Een kind heeft ouders nodig. Kinderen die binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap worden geboren, hoeven niet erkend te worden. De erkenning zit eigenlijk al in de samenlevingsvorm inbegrepen. Zijn u en uw partner geen van de voorgenoemde samenlevingsvormen overeengekomen, dan zal erkenning wel noodzakelijk zijn voordat beide partners ook juridische ouder zijn. De regels rondom de erkenning zijn niet altijd even duidelijk. Stichting Rechtswinkel Dordrecht legt dit graag aan u uit.

Wanneer erkennen?

In de volgende gevallen zult u uw kind expliciet moeten erkennen:

  1. U en uw partner (de biologische moeder) wonen samen zonder dat sprake is van huwelijk of geregistreerd partnerschap;
  2. U het kind heeft verwekt, zonder in een relatie met de moeder te verkeren;
  3. U bent de vrouwelijke partner van de biologische moeder en het kind is verwekt door een bekende donor.

Na erkenning is sprake van juridisch ouderschap en heeft u dus recht op omgang met het kind. Vanaf dat moment wordt verondersteld dat u en het kind in familierechtelijke betrekking staan. Na erkenning zullen u en het kind ook elkaars erfgenamen worden en wordt u onderhoudsplichtig voor het kind.

Erkenning, en dus juridisch ouderschap, betekent niet dat u ook gezag hebt. U dient het gezag apart aan te vragen. Vanaf dat moment mag u, als wettelijke vertegenwoordiger, pas actief meebeslissen over het leven van het kind.

Vereisten

De wet stelt aan erkenning een aantal voorwaarden, die grotendeels voor de hand liggend zijn. Allereerst dient u de leeftijd van zestien jaar te hebben bereikt. Verder dient u de moeder (en het kind als die al ouder dan twaalf jaar oud is) om toestemming te vragen. Daarnaast mag het kind maximaal twee ouders hebben. Als het kind reeds twee juridische ouders heeft, zal het verzoek tot erkenning worden afgewezen. Ook dient u in theorie met de moeder te kunnen trouwen. Ten slotte mag u niet onder curatele staan.

Hoe werkt de erkenningsprocedure?

Als de moeder meewerkt aan de erkenning en u aan de voorgenoemde vereisten voldoet, zal de erkenning waarschijnlijk geen problemen opleveren. Indien de moeder echter geen medewerking wil verlenen, zult u zich tot de kantonrechter moeten wenden met het verzoek tot vervangende toestemming.  Bij deze procedure staan de belangen van het kind centraal. Mogelijk zal hiervoor zelfs een curator worden aangesteld. De moeder kan ook gehoord worden tijdens de procedure. Zij kan bijvoorbeeld aantonen dat uw erkenning een gevaar voor het kind zal opleveren. Bij twijfel kan ook de Raad voor de Kinderbescherming in de procedure worden betrokken. Dit alles om de centrale vraag te beoordelen of uw erkenning de veiligheid en ontwikkeling van het kind niet in de weg staat. Hierbij speelt tevens een rol of u al in een affectieve relatie met het kind had.

Uiteraard is ook de omgedraaide situatie mogelijk, dat de moeder wilt dat u het kind erkend, maar dat u dat zelf niet wil. In dat geval zal de moeder het ouderschap moeten laten vaststellen door de rechter.  In dat geval zal dezelfde toetsing plaatsvinden.

Ten slotte is het mogelijk dat u een kind heeft erkend, maar dat achteraf blijkt dat u niet de biologische vader was. U kunt dan een verzoek tot ongedaanmaking van de erkenning indienen.  Bij alle voorgenoemde procedures heeft u een advocaat nodig.

Wat kan Stichting Rechtswinkel Dordrecht voor u betekenen?

Heeft u behoefte aan hulp met betrekking tot uw echtscheidingsprocedure? Stichting Rechtswinkel Dordrecht kan u adviseren met betrekking tot de procedure. Gezien de verplichte procesvertegenwoordiging heeft u een advocaat nodig in de procedure. Wij kunnen u doorverwijzen naar een familierechtspecialist, die u goed van dienst kan zijn.

Wilt u uw situatie graag persoonlijk bespreken?

U kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met Stichting Rechtswinkel Dordrecht. Onze juristen kunnen u aan de hand van een gedegen advies op weg helpen. Indien nodig, zullen wij u doorverwijzen naar een professional die u in uw situatie van dienst kan zijn. U kunt vervolgens een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek inplannen.  Uiteraard is onze advisering volledig gratis.

U kunt zowel telefonisch, per e-mail of via onze website contact met ons opnemen. Daarnaast bent u van harte welkom op ons inloopspreekuur.

Openingstijden

De rechtswinkel Dordrecht is op de volgende tijden geopend:

Maandag : 19:00 - 21:00
Dinsdag : 19:00 - 21:00
Woensdag : 19:00 - 21:00
Donderdag : 19:00 - 21:00
Zaterdag : 13:00 - 15:00

U kunt op deze tijden langskomen zonder afspraak, of ons bellen op  078 - 613 44 58. Mocht u ons buiten de openingstijden willen bereiken, dan kunt u ons bellen en een boodschap achterlaten op ons antwoordapparaat, of een Whatsapp bericht sturen.

E-mail

ANBI

ANBI

Beheer website

De website www.derechtswinkel.nl is in eigendom bij de Stichting Vrienden van Rechtswinkel Dordrecht (SVRD). De SVRD beheert en exploiteert de website ten behoeve van de rechtswinkel Dordrecht. Heeft u vragen of suggesties over vermeldingen op deze website, dan kunt u contact opnemen met het bestuur van de SVRD via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..