Kinderalimentatie
Spreekuur: maandag, woensdag en donderdag 19.00 - 21.00 en dinsdag en zaterdag 13.00 - 15.00
Torenstraat 138, 3311 TR Dordrecht
Afbeelding van een wetboek met pen

Kom langs

U kunt zonder afspraak langskomen om uw vraag te stellen. Lees verder...
Afbeelding van een telefoon

Bel ons

U kunt uw vraag ook per telefoon stellen. Lees verder...
Afbeelding van een at

E-mail ons

Stel uw vraag per email. Lees verder...
Afbeelding van een uitroepteken en een vraagteken

Veel gestelde vragen

De antwoorden op de meest gestelde vragen hebben wij voor u verzameld. Lees verder...
Afbeelding van een donatie

Steun de rechtswinkel

De rechtswinkel Dordrecht is volledig gratis. Uw steun wordt daarom zeer op prijs gesteld! Lees verder...

Kinderalimentatie

Wenst u kinderalimentatie of bent u het niet eens met de bestaande kinderalimentatie?

Als u en uw partner uit elkaar gaan, terwijl jullie samen kinderen hebben, kan dat grote financiële gevolgen voor de kinderen hebben. Om die financiële gevolgen op te vangen is de kinderalimentatie in het leven geroepen. Vaak is het niet helemaal duidelijk wat de regels met betrekking tot de kinderalimentatie zijn. Stichting Rechtswinkel Dordrecht legt de regels graag aan u uit.

Onderhoudsplicht

De kinderalimentatie hangt samen met de onderhoudsplicht. De onderhoudsplicht ontstaat vanaf met moment van de geboorte, voor zover u en uw partner gehuwd of geregistreerd partner waren. In het geval dat u en uw partner niet onder één van die samenlevingsvormen vallen, ontstaat de onderhoudsplicht pas vanaf het moment van erkenning. De onderhoudsplicht loopt tot het kind de leeftijd van 21 jaar heeft bereikt. Het bedrag kan echter afnemen, zodra het kind 18 jaar is. Deze gedachte is in het leven geroepen in het belang van het kind, zodat een ouder zich niet kan verschuilen achter de afwezigheid van een erkende samenlevingsvorm.

Ook stiefouders kunnen onderhoudsplichtig zijn. Voorwaarde is wel dat de het kind bij hem of haar staat ingeschreven. De stiefouder kan zich dus wel beroepen op de afwezigheid van een samenlevingsvorm.

Hoogte van de alimentatie

Mochten u en uw partner onverhoopt uit elkaar gaan, terwijl kinderen in het spel zijn, dan zal bij het uitspreken van de scheiding of ontbinding de kinderalimentatie worden vastgesteld.  De kinderalimentatie valt niet uit te sluiten in het echtsscheidingsconvenant. De hoogte van de kinderalimentatie wordt aan de hand van de Tremanormen vastgesteld. Aan de hand van deze normen wordt de behoefte van het kind bepaald. Het bedrag dat daaruit voortvloeit is gelijk aan de hoogte van de kinderalimentatie. De behoefte is een relatief eenvoudige berekening, namelijk het gezinsinkomen verminderd met het aandeel van de ouder waarbij de kinderen komen te wonen. Toch blijft dit bedrag slechts een schatting. De berekening is daarom nog niet af. Naast de behoefte wordt ook naar de draagkracht van de ouder gekeken. Ook de specifieke behoeften van het kind spelen een rol. Een kind kan bijvoorbeeld een grotere behoefte hebben door opleiding, sport of een medische aandoening. Tevens is het niet eerlijk om voor de berekening van de alimentatie van slechts een moment uit te gaan. Door inflatie en inkomensgroei kunnen behoefte en draagkracht veranderen. Om dit op te vangen, wordt de kinderalimentatie jaarlijks opnieuw geïndexeerd.

Hoe wordt de kinderalimentatie vastgesteld?

De kinderalimentatie is regelmatig een punt van geschil. Het vaststellen, wijzigen of stoppen van de kinderalimentatie dient daarom via de rechter te verlopen. Het verzoek tot wijziging, vaststelling of stopzetting dient altijd aan de hand van een berekening te worden gedaan. Zo dient een veranderde draagkracht altijd te worden onderbouwd. Hetzelfde geldt uiteraard voor het vaststellen of stopzetten.

Wat kan Stichting Rechtswinkel Dordrecht voor u betekenen?

Heeft u behoefte aan hulp met betrekking tot uw echtscheidingsprocedure? Stichting Rechtswinkel Dordrecht kan u adviseren met betrekking tot de procedure. Gezien de verplichte procesvertegenwoordiging heeft u een advocaat nodig in de procedure. Wij kunnen u doorverwijzen naar een familierechtspecialist, die u goed van dienst kan zijn.

Wilt u uw situatie graag persoonlijk bespreken?

U kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met Stichting Rechtswinkel Dordrecht. Onze juristen kunnen u aan de hand van een gedegen advies op weg helpen. Indien nodig, zullen wij u doorverwijzen naar een professional die u in uw situatie van dienst kan zijn. U kunt vervolgens een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek inplannen.  Uiteraard is onze advisering volledig gratis.

U kunt zowel telefonisch, per e-mail of via onze website contact met ons opnemen. Daarnaast bent u van harte welkom op ons inloopspreekuur.

Openingstijden

De rechtswinkel Dordrecht is op de volgende tijden geopend:

Maandag : 19:00 - 21:00
Dinsdag : 19:00 - 21:00
Woensdag : 19:00 - 21:00
Donderdag : 19:00 - 21:00
Zaterdag : 13:00 - 15:00

U kunt op deze tijden langskomen zonder afspraak, of ons bellen op  078 - 613 44 58. Mocht u ons buiten de openingstijden willen bereiken, dan kunt u ons bellen en een boodschap achterlaten op ons antwoordapparaat, of een Whatsapp bericht sturen.

E-mail

ANBI

ANBI

Beheer website

De website www.derechtswinkel.nl is in eigendom bij de Stichting Vrienden van Rechtswinkel Dordrecht (SVRD). De SVRD beheert en exploiteert de website ten behoeve van de rechtswinkel Dordrecht. Heeft u vragen of suggesties over vermeldingen op deze website, dan kunt u contact opnemen met het bestuur van de SVRD via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..