Als huurder heeft u maar twee hoofdverplichtingen: de huur op tijd betalen en de woning als een goed huurder gebruiken. De verplichtingen van een verhuurder zijn er daartegenover veel meer.
1. Recht op privacy
Allereest heeft u als huurder recht op privacy. De verhuurder mag niet zomaar uw appartement binnenkomen, hiervoor moet eerst aangebeld/aangeklopt worden.
2. Huurbescherming (de huur mag niet zomaar worden opgezegd)
Ook heeft u als huurder recht op huurbescherming. Dit beschermt u tegen het opzeggen van de huur. De overeenkomst moet tenminste drie maanden van tevoren schriftelijk worden opgezegd. Ook dient de verhuurder een geldige reden te geven voor het beëindigen van het huurcontract. Rechtsgeldige opzeggingsgronden zijn:
3. Opzegtermijn van de verhuurder
Voor ieder jaar dat de huurder de woonruimte heeft gehuurd, komt daar één maand bovenop, tot in totaal een maximum van zes maanden. Ook als de regel niet geldig is, maar u wel akkoord gaat, eindigt het contract. Als u niet akkoord gaat met de opzegging, loopt het huurcontract gewoon door. De verhuurder kan vervolgens naar de rechter stappen om te proberen het huurcontract te laten ontbinden.
4. Voorzieningen moeten dag en nacht gebruikt kunnen worden
Daarnaast moet ervoor gezorgd worden dat de voorzieningen die bij uw kamer behoren dag en nacht gebruikt kunnen worden. U heeft het recht om de kamer naar eigen inzicht in te richten, verven of behangen, wijzigingen mogen alleen worden aangebracht indien deze kosteloos door de verhuurder herstelt kunnen worden.
5. Overige rechten
De wetgever heeft vele rechten voor de huurder opgenomen in de wet. De gedachte hierachter is dat een huurder beschermd moet worden door de wet, aangezien het om woonruimte gaat. Dit is een primaire levensbehoefte, vandaar dat veel bescherming voor de huurder in de wet is opgenomen.
Mocht u vragen hebben over uw rechten (of plichten) als huurder, kunt u langskomen op ons spreekuur op maandag-, woensdag- en donderdagavond van 19:00 – 21:00 uur en zaterdagmiddag van 13:00 – 15:00 uur aan de Torenstraat 138 te (3311 TR) Dordrecht. Wij kunnen samen met u kijken naar een juridische oplossing voor uw geschil. U kunt ook telefonisch contact (078 – 613 44 58) met ons opnemen of een e-mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
De website www.derechtswinkel.nl is in eigendom bij de Stichting Vrienden van Rechtswinkel Dordrecht (SVRD). De SVRD beheert en exploiteert de website ten behoeve van de rechtswinkel Dordrecht. Heeft u vragen of suggesties over vermeldingen op deze website, dan kunt u contact opnemen met het bestuur van de SVRD via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..